четвер, 7 червня 2018 р.

Правильний вибір професії – важливий крок у житті


Правильний вибір професії – важливий крок у житті

ОБЛАДНАННЯ. Виставка книжок про професії, вирізки з газет, фотографії, зразки учнівських творів, конституція України.
Ст.53. Кожен має право на освіту. Повна загальна освіта є обов’язковою.
Ст.43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії. Використання примусової праці забороняється.
ВЧИТЕЛЬ. На сьогоднішніх зборах ми поговоримо про підготовку дітей до правильного вибору професії. Ви, батьки, разом із своїми дітьми повинні серйозно підійти до вирішення цієї проблеми, добре подумати над правильністю вибору.
Мені хотілося нашу розмову почати словами: «Праця – єдино доступна людині на землі і єдино гідна її щастя».
             (Ушинський)
Серед десятків, сотень, тисяч рішень, які приймає людина, мабуть, жодне не можна порівняти за моїми значенням, роллю, впливом на її долю з рішенням – ким стати, якою дорогою піти, на якій ниві служити людям. Ви, батьки, разом зі своїми дітьми повинні серйозно підійти до вирішення проблеми, добре продумати над правильністю вибору. Адже вибір навчального закладу, а згодом і професія , значною мірою впливає на все життя вашої доньки чи сина. Тут не можна покладатися на випадковість, необхідно серйозно підійти до цього питання. Часто батьки говорять: «Звикне, то й полюбить! Це стосується тільки нас, нашої родини. Нехай син тепер не розуміє батьківських порад, але пройде час, звикне, полюбить». Можна часто чути від батьків такі фрази: «Тобі відкриті всі дороги, аби були гроші». Роблячи ставку на «грошовиті» професії, пам’ятайте, що високооплачувана праця буває складнішою і важкою фізично чи розумово, вимагає вищої кваліфікації, більшої відповідальності.
Вибір професії не тільки в наш час, а й у майбутньому,насамперед обмежується індивідуальними здібностями особистості. Дані соціологічних досліджень показують, що вибір 50% старшокласників зумовлений вибором батьків або іншими близьким людьми. Батьківська тривога за вибір сімнадцятилітньої доньки або сина природна.
Чим же керується багато хто з нас, батьків, даючи поради, наполягаючи на виборі життєвого шляху? Одні з вас хочуть, щоб дочка чи син продовжували справу батька, матері, діда, справу, в якій вони були такі щасливі. Інші наполягають, щоб діти необхідно здобули вищу освіту. Байдуже яку, чи подобається вона сину чи ні.
 Допомогти юнакові чи дівчині точно визначити свої можливості – це головний батьківський обов’язок на передодні останнього шкільного дзвоника.
Батько. Невдовзі кожен із вас, має обирати фах, який має визначити долю. Як же страшно помилитися у виборі майбутньої професії!
Юність – це пік вашого життя. Зараз ви робите найвеличніше своє відкриття – відкриття самих себе. Кожен із вас може розкрити свої реальні, досі незнані можливості. Щоб виявити і використати їх, щоб знайти себе, треба пізнати себе, тобто вивчити і зуміти оцінити. А це і дасть можливість, будувати, творити своє життя. Напевно, кожному з вас хочеться жити щасливо, мати гарну професію. Як тут не пригадати слова М.Т. Рильського:
                                               Ми працю любимо,
                                               Що в творчість перейшла,
                                               І музику палку, що
                                               Ніжно серце тисне…
Кожен із вас має своє захоплення. Одні захоплюються технікою, інші – спортом. Але головне – мати миту життя, до чогось прагнути, мати улюблену професію. Пошук змісту життя – проблема складна.
Знайти своє покликання – значить виявити себе у праці, яка найкраще відповідала б складові душі, нахилам, здібностям. Правильно обрана професія – це твоє покликання, твоє щастя.
                                     Анкета вивчення професійних нахилів учнів.
1.     Чи є, на твою думку, бажання працювати за обраною професією постійно чи тимчасовим?
2.     Чи відповідає вимогам професії стан твого здоров’я та фізичний розвиток?
3.     Чи дозволяють твої здібності сподіватися на успішне оволодіння спеціальністю?
4.     Як, на твою думку, зможе задовольнити обрана праця твої духовні потреби?
5.     Чи допоможе обрана тобою професія зайняти своє місце в житті?
6.     Чи збігається обрана тобою професія з традиціями твоєї сім’ї, поглядами батьків, їхніми планами?
7.     На скільки важливо ця професія для суспільства, для вашого регіону?
                            Бесіда з учнями 9 – 11 класів
1.     Як ви розумієте значення слова професія?
Учень. Професія – це необхідна для суспільства, органічна (в наслідок розподілу праці) галузь прикладання фізичних і духовних сил людини, що дає йому в замін затраченої праці можливість існування і розвитку.  Спеціальність – вид занять у рамках однієї професії.
2.     Які ж вимоги до інтересів представляє будь-яка професія?
Учень. Інтерес – це індивідуальна психологічна особливість людини до явищ дійсності. Значення інтересів у житті людини велике: воно веде до оволодіння знаннями, розширює кругозір.
Учениця. Інтереси можуть переходити в здібності – прагнення займатися своєю ємністю. Звичайно, професію краще обирати відповідно до своїх інтересів і здібностей.
                                       Бесіда з батьками
-         Як  у вашій сім’ї  обговорюється питання виборі у професії?
-         Чи потрібно в наш час здобувати професію, а чи краще обійтися без неї?
-         Які риси характеру стараєтесь виховувати у своїх дітей?
(Відповіді батьків).
Тренінг «Чи добре ви знаєте своїх дітей?»
Виходять  представники однієї сім’ї (батьки й діти). На ватмані, або на різних частинах дошки, вони повинні написати відповіді на запитання, що стосуються спочатку дітей, а потім батьків.
-         Улюблена справа родини?
-         Улюблений шкільний предмет?
-         Улюблена футбольна команда?
-         Улюблена справа?
-         Улюблені квіти, колір?
-         Улюблений письменник?
-         Улюблена пора року?
-         Який колір очей батька, матері,сестри?
(Відповіді звіряються, робляться висновки).
Вчитель. Мені дуже приємно, що ви знаєте інтереси своїх дітей, небайдужі до майбутнього вашої дитини, обговорюєте в колі сім’ї питання вибору професії. Проведення з учнями анкетування показало, що більшість учнів визначилися у виборі професії.
Правильний вибір принесе користь не тільки вам, а й країні, людям. Прошу вас, батьки, послухати уривки творів учнів про професії.
У кожного з вас, друзі, є найпотаємніша, найсвітліша мрія, про майбутнє. Ким бути?
… Я мрію бути  журналістом, бо він схожий на письменника – реаліста, тому що завжди несе людям правду, якою б вона не була: гіркою, огидною чи потворною. Журналіст розуміє її значення для читача і тому ніколи не приховує, не боїться можливих перешкод і розправ. У цьому благородство професії журналіста, в цьому її краса.
… Я хочу стати столяром і докладу всіх зусиль, щоб бути таким майстром, як мій батько. Як гарно, коли взяв рубанок, тонкими стрічками зав’юнились золотаві стружки, запахло деревиною, лісом. Хороше будувати, дарувати людям радість!..
…Сьогодні жодне виробниче приміщення, жодна квартира не можуть обійтися без налагодженої системи опалення, газопостачання, гарячої й холодної води. Я вважаю що професія слюсаря – сантехніка необхідна людям…
…Праця вихователя – одна з найбільш знайомих для нас. Вихователь, по-перше, піклується про охорону і зміцнення здоров’я дітей. Вони виховують у дошкільнят повагу до людей, навички культурної поведінки, моральні звички, любов до рідного краю. Вони – другі мами…
Вчитель. Найкращими помічниками і порадниками у виборі професії стануть для вас книжки, ось вони на виставці.
Роздумуючи, яку вибрати в майбутньому професію, кожен із вас так чи інакше збирає інформацію про вид праці, що його цікавить. Зібрані матеріали ви аналізуєте, систематизуєте, і на їх основі у вас складається уявлення про майбутню професію.
Існують десятки тисяч професій і спеціальностей. Зорієнтуватися в них, їх великому світі допоможуть брошури, буклети…
(Вчитель роздає різноманітні матеріали про навчальні заклади України).
Я розумію, що всім нам матеріально важко, але будьте оптимістами, вірте, що потрібні гарні спеціалісти, майстри своєї справи.
Сьогодні дуже багато платних навчальних закладів, не кожна дитина має можливість навчатися у ВНЗ. Для будь-якої професії в першу чергу, потрібні міцні знання. Той досягне мети, хто бореться долає перешкоди. «Шукайте – і знайдете, стукайте – і відкривається вам», - написано в Святій Книзі.
Кажуть, що майстер – це той, хто знайшов своє покликання у праці. Ким би не стали, шановні батьки, ваші діти, вони насамперед повинні бути людьми – добрими, працьовитими, правдивими, чесними, чуйними до чужого горя. І саме ці риси виховували ми з  вами у них протягом багатьох років. Як хочеться вас бачити щасливими, з благородною душею, високим почуттям громадського обов’язку.

Немає коментарів:

Дописати коментар