пʼятницю, 8 червня 2018 р.

"Життя - найвища цінність"


    Методичні матеріали проведеної виховної години
"Життя - найвища цінність"
В рамках місяця з охорони праці в групі №25
Класний керівник Іващенко І.В.                                   

    Мета: формувати усвідомлене розуміння учнями ліцею поняття "життя" його унікальності, цінності, значущості для кожної особистості; визначити своє місце в ньому; спонукати їх до роздумів над важливими життєвими проблемами; привернути увагу учнів до необхідності зниження рівня виробничих ризиків шляхом профілактики травматизму і професійних захворювань, формування свідомого ставлення суспільства до культури безпеки праці.
                                                                    Епіграф
: "Пам'ятай!  Життя є
                                                                    дар,великий дар. І той, хто його
                                                                    не цінує - цього дарунку н
                                                                                                       заслуговує"

                                                                                           (Леонардо да Вінчі)
                                    Хід виховної години:

Вступне слово класного керівника
:
Життя-це виклик. Прийми його.
Життя-це обов’язок. Виконай його.
Життя це цінність. Цінуй його.
Життя це любов. Насолоджуйся нею.
Життя це тайна. Пізнай її.
Життя це удача. Шукай цю мить.
Життя таке чудове. Не марнуй його.
Це твоє життя. Борони його.
   Чи має життя якусь мету і сенс, і в чому вони? Хто керує людським життям? Чи можна зробити його кращим і щасливим? Чи має людина право піти з життя або позбавити іншу людину? (Учні відповідають).
   Людина є частиною народу, держави, суспільства в цілому. І вона має свої права і обов'язки.
   Основними правом людини є право на життя. Це одне з найважливіших і найголовніших прав, яке сприяє здійсненню всіх інших прав і свобод.
   У ст. 27 Основного Закону України зазначено: "Кожна людина має невід'ємне право на життя". Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави - захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров'я інших людей.
   За ініціативи організації праці (МОП) з метою привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно 28 квітня, починаючи з 2002р. понад 100 країн світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Наша держава підтримала цю ініціативу і відповідно до Указу Президента визначила 28 квітня як День охорони праці в Україні.
   Професія, яку ви обрали також, як і інші професії, має свої ризики, адже доля водія, пасажирів і пішоходів, цілісність вантажів, шляхового обладнання самого автомобіля багато в чому залежить від автослюсаря-спеціаліста, який готує машину в дорогу. Сьогодні роль слюсаря з ремонту автомобілів все більше зростає. Ця професія номер 2 після водія. Боротьба за продовження життя автомобілів, утримання їх у належному технічному стані, безпека роботи водіїв, надійність експлуатації - у всьому велика роль належить слюсарю з ремонту автомобілів - провідній особі в технічній службі автотранспортних підприємств. Щоб автомашина запрацювала її потрібно зібрати, налагодити. Як свідчить практика, переважна більшість виробничих травм трапляється через порушення трудової та технічної дисципліни.
   Також на людину впливає її спосіб життя. Він залежить від того, як вона відпочиває та працює, чим захоплюється, що їсть і п'є.
   Людина веде здоровий спосіб життя, якщо вона не палить, не вживає алкогольних напоїв і наркотиків, щодня робить фізичну зарядку, стежить за чистотою свого тіла, доброзичливо ставиться до інших людей.
   Юність - це пік вашого життя. Зараз ви робите найвеличніше своє відкриття. Щоб цінувати життя - треба знати і розуміти своє місце у ньому.
   А як ви думаєте, чи може кожна людина жити так, як вона хоче, і що для цього потрібно? (Учні відповідають. Людина може запланувати своє життя, визначити мету існування, вибрати шлях реалізації цієї мети. Для того, щоб жити так, як хочеш, потрібно вміти долати перешкоди, труднощі. Мало одного тільки бажання хотіти, потрібно ще й праця, боротьба, щоб чогось досягти...)
   Підсумок: Так, людське життя коротке і дається воно тільки раз. А кожному потрібно старатися прожити його так, щоб не було соромно за марно прожиті роки.
   Ви молоді громадяни України. І саме від вас залежатиме ваше майбутнє. І як не буде вас, розумних, досвідчених, добрих, людяних, то не буде майбутнього у нашої держави.
   Дякую всім за допомогу, за те, що знайшли терпіння вислухати мене, за щирі ваші розповіді. І хай вам у житті щастить! Бережіть себе!  


Немає коментарів:

Дописати коментар